Forum Banzaj.pl » Kulinaria, męskie gotowanie » Ryba po Syczuańsku

Ryba po Syczuańsku

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
zakletyksiaze

Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 14
Post 2011-01-19, 11:47  //  Ryba po Syczuańsku Odpowiedz z cytatem
Witam tydzień temu postanowiłem spróbować zrobić własne danie, powiem, że wyszło genialnie. dlatego chciałbym podzielić się przepisem.

Porcja na 2 osoby:
2 filety z miruny
200 g. surowych ziemniaków posiekanych w plasterki
200 g. pieczarek posiekanych w plasterki
1 średniej wielkości posiekana cebula
100 ml. bulionu
przyprawy: sól, pieprz syczuański, aidżwan.

rozmrażamy filety. nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami: najpierw ziemniaki, następnie pieczarki i cebulę. zalewamy bulionem, solimy, przyprawiamy pieprzem syczuańskim. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. za ten czas za pomocą moździerza w ostateczności wałka rozcieramy aidżwan na miazgę i posypujemy nim filet z miruny, również posypujemy pieprzem syczuańskim. po 20 minutach wyjmujemy naczynie żaroodporne z piekarnika i dodajemy filety z miruny, wstawiamy na 30 minut.
po 30 minutach wyjmujemy z piekarnika i podajemy na podgrzane talerze.
życzę smacznego.
Pieprz syczuański a w szczególności jego cytrynowa nuta świetnie wiąże się z aidżwanem.

polecam gorąco
Reklamy
Asik

Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 836
Post 2011-02-03, 21:09  //  Ryba po Syczuańsku Odpowiedz z cytatem
No no chyba jutro sprobuje zrobic, tylko mam male pytanko co to jest aidżwan i gdzie to moge kupic, albo czym zastapic Smile
Maniek1

Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 573
Post 2011-03-02, 12:30  //  Ryba po Syczuańsku Odpowiedz z cytatem
Aidżwan jest popularną indyjską przyprawą - jak nie znajdziesz w zadnym sklepie to duzo jest tego na internecie.

Pozdrawiam
Forum Banzaj.pl » Kulinaria, męskie gotowanie »  Ryba po Syczuańsku
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do:  
Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Aviar R67 - rzut okiem na prototyp

Recepcja

Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Brak konta? Zarejestruj się!