Jeden z lepszych makaronow jakie jadlem + strasznie latwy do zrobienia.
Składniki
dla 2-4 osób
250 dag makaronu, polecam taiatelle.
100 g orzechów włoskich łuskanych,
mała cebula,
ząbek czosnku,
250 ml śmietanki 30%,
połówka filetu z kurczaka,
sól, pieprz, ostra papryka,
oliwa z oliwek,
100 dag serka pleśniowego lub topionego
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. W osolonej wodzie gotujemy makaron, przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z pieprzem i ostrą papryką a następnie wrzucamy na patelnie z dodatkiem oliwy z oliwek.
3. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kurczaka i podsmażamy.
4. Orzechy siekamy (nie za drobno) i prażymy na patelni bez tłuszczu (na wolnym ogniu).
5. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy ser. Rodzaj sera zależy od nas. Jeśli lubimy pleśniowy to polecam, jeśli nie to możemy użyć serka topionego - sos wyjdzie równie smaczny Wrzucamy wcześniej uprażone orzechy. Śmietankę z serem i orzechami oczywiście przyprawiamy pieprzem (świetnie komponuje się ze śmietanką) i mieszamy do momentu aż ser się rozpuści.
6. Sosik wlewamy do kurczaka i dusimy przez parę minut na wolnym ogniu. Całość solimy (pamiętajmy żeby posolić na samym końcu, bo robiąc to wcześniej zamykamy smak kurczaka a tutaj chodzi o to aby kurczak był delikatny i aromatyczny).
7. Na talerzu układamy makaron i polewamy sosem.
8. Smacznego