Forum Banzaj.pl » Kulinaria, męskie gotowanie » Gotowanie na ostro

Gotowanie na ostro

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
_Ziom

Dołączył: 29 Kwi 2012
Posty: 30
Post 2012-05-29, 13:52  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Hej,

Uwielbiam bardzo bardzo ostre potrawy. Jak znacie jakieś fajne przepisy na cos mega ostrego piszcie.
Reklamy
Byku

Dołączył: 22 Kwi 2012
Posty: 28
Post 2012-05-30, 11:14  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Jesli chodzi o przepisy na cos ostrego to najbardziej lubie Krwawą Mary Smile Sok pomidorowy + wodka + duzo tabasco
Rolnik

Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 122
Post 2012-06-02, 09:14  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Ja kupuje taka zupke chinska kuskus - super ostra i super dobra - polecam
Cionek

Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 90
Post 2012-06-03, 11:02  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Jak lubisz ostre dania polecam kuchnie meksykanska Smile bardzo dobra i ostra jest zupa meksykanska. Przepisow na necie jest duzo, wiec bez problemu znajdziesz.
pawelec85

Dołączył: 12 Cze 2012
Posty: 38
Post 2012-07-31, 13:14  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Poszukaj w necie chili con carne.
Brawojciech

Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 64
Post 2012-08-04, 19:50  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Placek po węgiersku - zrobiony tradycyjnie według przepisu 'babci" na placek ziemniaczany plus tradycyjny gluasz, ale przyprawiony chilii i ostra papryką plus sporo papryki duszonej!i pieprz najlepiej kolorowy na swieżo mielony!
Zorro

Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 56
Post 2012-08-13, 11:05  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Jak lubicie ostra kuchnie wyhodujcie sobie w domu ( w doniczce) papryczki habanero Smile
lajdak

Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 29
Post 2012-11-30, 22:44  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Polecam kuchnie indonezyjską, a w niej sos sambala:
Sambal Oelek (przyprawa z chili i limonki)

Jest to podstawowy sos sambal nazywany matką wszystkich sambali, nazywany także olek lub ulek (olek oznacza ostre chili)

Składniki:
1 szklanka suszonych chili, Cayenne , Pequin,
6 ząbków czosnku
3 łyżki sosu z limonki
1 łyżka oleju, najlepiej z orzeszków ziemnych

Sposób przyrządzenia:
Suszone chili umieszczamy w miseczce, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy i mieszamy wraz z pozostałymi składnikami w blenderze. W miarę potrzeby można dodać więcej soku z limonki.
Asik

Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 836
Post 2012-12-01, 00:18  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Z czym mozna jesc ten sos sambala ? znasz moze jakis dobry przepis ?
Blazej_

Dołączył: 30 Lip 2013
Posty: 4
Post 2013-07-30, 18:28  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Jeśli chodzi o ostre dania to pikatniejsza od indonezyjskiej będzie jednak kuchnia tajska, albo koreańska. Potrawy indonezyjskie są nieco słodsze. Polecam z tego regionu danie Bami Goreng - makaron z warzywami, kurczakiem i krewetkami, pyszne.

A sam sambal jest stosowany w większości knajp kebabowych, jako jeden ze składników tzw. "ostrego sosu" i "mieszanego" Wink

lajdak napisał: Polecam kuchnie indonezyjską, a w niej sos sambala:
Sambal Oelek (przyprawa z chili i limonki)

Jest to podstawowy sos sambal nazywany matką wszystkich sambali, nazywany także olek lub ulek (olek oznacza ostre chili)

Składniki:
1 szklanka suszonych chili, Cayenne , Pequin,
6 ząbków czosnku
3 łyżki sosu z limonki
1 łyżka oleju, najlepiej z orzeszków ziemnych

Sposób przyrządzenia:
Suszone chili umieszczamy w miseczce, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy i mieszamy wraz z pozostałymi składnikami w blenderze. W miarę potrzeby można dodać więcej soku z limonki.
TheMan

Dołączył: 31 Sie 2013
Posty: 161
Post 2013-09-06, 10:18  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
Smażone warzywa na patelni z ostrymi przyprawami. DO tego jakieś mięsko. Dietetyczne i smaczne.
sylwia4012

Dołączył: 19 Sty 2014
Posty: 960
Post 2021-07-22, 13:21  //  Gotowanie na ostro Odpowiedz z cytatem
W gotowaniu ważne też jest to na czym gotujecie swoje potrawy. Tutaj https://gerlach.pl/garnki-indukcyjne macie ofertę na garnki które nie przypalają dań i wygodnie się ich używa. Do tego są ona często przecenione, warto na ich stronę zaglądać co jakiś czas.
Forum Banzaj.pl » Kulinaria, męskie gotowanie »  Gotowanie na ostro
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Skocz do:  
Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Aviar R67 - rzut okiem na prototyp

Recepcja

Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Brak konta? Zarejestruj się!

W dziale Biznes, Finanse, Prawo

W dziale Lifestyle

W dziale Kultura

W dziale High-Tech

W dziale Sport

W dziale Gry

W dziale Extreme

W dziale Motoryzacja