Fast foody to najbardziej krytykowany przez lekarzy i dietetyków rodzaj jedzenia. Są to bowiem produkty wysokokaloryczne i wysokotłuszczowe.
Wiele fast foodów smażonych jest przy użyciu olejów roślinnych, które z uwagi na swoją budowę chemiczną powinny być używane do tej czynności jednokrotnie. W przeciwnym wypadku powstają związki o szkodliwym działaniu na zdrowie człowieka, wykazujące często właściwości rakotwórcze. Kupując takie produkty w barach nie mamy niestety pewności, co do świeżości tłuszczu.
Dodatkowo żywnośc ta uboga jest w witaminy i składniki mienralne oraz zawiera sporo soli.
Wszelkie tego typu produkty przygotowywane na spodzie francuskim - czyli na pozór suchym i wydawaćby się mogło niskokalorycznym, są bogatym źródłem kalorii. Do produkcji tego ciasta używana jest bowiem duża ilość tłuszczu, który odkłada się potem w naszym oraniźmie.
Dlatego jeśli nie możesz już obejść się bez jedzenia fast foodów, przyrządzaj je sama w domu, na oliwie z oliwy, dodając mniej soli.